Anna lahjaksi rakkauslista

Joulu on suuri rakkauden juhla. Siksi moni on pyhinä niin ahdistunut. Rakkaus nimittäin vaatii avoimuutta, läsnäoloa ja rehellisyyttä – sekä itseltä että toisilta. Siinä onkin tehtävää nykyihmiselle, joka tuntee ehkä läheisyyttä tuhattakolmeasataa someseuraajaansa kohtaan, mutta ei saa kerrottua perheenjäsenilleen syvimmistä tunteistaan. ”Tämän piti olla rakkauden juhla! Missä se rakkaus sitten on?” moni huutaisi kesken juhlaillallisen jos kehtaisi.

Rakkaus ei kasva tyhjiössä. Kaikki tietävät, että rakkaus vaatii säilyäkseen hyviä tekoja ja sanoja. Ongelma on vain siinä, että kaikki odottavat niitä tekoja ja sanoja toisilta eivätkä anna niitä itselleen.

Itserakkaus on yksi suurimpia väärinymmärrettyjä sanoja. Mikään ei ole tärkeämpää kuin itsen rakastaminen. Rakkauden tulee aina kasvaa ensin itsessä täyteen mittaansa, jotta sitä voi antaa toisille vapaasti. Rakkaus itseen ei synny toisen kautta, ei suoritusten kautta vaan oman olemassaolon vuoksi. Rakastan itseäni, koska olen olemassa. Muuta syytä ei tarvita.

Rakkauden nälkäinen ihminen on kuin tyhjä kaivo, joka odottaa toisten täyttävän sen vedellä. Sitten ihmetellään, kun kaivo ei täyty. Vika täytyy olla vedenkantajassa. Niin kuin vesi täyttää kaivon maan uumenista, alhaalta ylös, niin rakkauskin täyttää meidät aina ensin sisältä käsin, ei ulkopuolelta. Täynnä oleva kaivo ei murehdi, mihin siitä nostettu vesi menee, tuliko annettua liikaa tai saako se antamansa takaisin. Se tietää, että sieltä mistä vesi tuli, sitä riittää aina.

love

Haluatko antaa rakkauden lahjan toiselle? Täytä ensin itsesi rakkaudella. Mistä tiedät osaatko rakastaa itseäsi, et vain hyväksyä, tykätä, vaan todella rakastaa? Kysy sitä itseltäsi.

Kirjoita lista asioista, joita rakastat sinussa. Kuinka monta riviä sait kirjoitettua? Kirjoita sitten lista ihmisestä, jota rakastat. Oliko hänestä helpompaa keksiä rakastettavia asioita? Niin usein on. Meidät on opetettu laittamaan itsemme viimeiseksi. Se ei ole oikein. Kun katse on aina toisessa, myös odotukset ovat siellä.

Kun tein rakkauslistan ensimmäisen kerran marraskuussa, sain puristettua itsestäni kahdeksan riviä rakastettavia asioita. Joidenkin kohdalla vähän punnitsin, voiko noin sanoa, kehtaanko kertoa tätä edes itselleni? Siitä huomasi nopeasti missä omat rakkausjumit ovat. Kaiken kaikkiaan olin tyytyväinen listaani, sain kirjoitettua enemmän kuin odotin eikä se tuntunut vaikealta.

Mutta olin malttamaton, halusin päästä kirjoittamaan listaa toisesta ihmisestä. Meidän suhteemme ei ole kovin harmoninen eikä se listan laatimisen aikaan ollut läheinen. Kirjoitin viisitoista riviä ja lopetin. Odotin hetken, en pystynyt laittamaan kynää pois. Mieleeni tuli uusia asioita. Kirjoitin ne. Pysähdyin. Oliko tässä kaikki? Ei, sanoja alkoi tulla yhä enemmän. Keskeytin monta kertaa, mutta jokin rakkaustonava oli avautunut minussa. Tuntui ihanalta kirjoittaa rakastamansa ihmisen piirteitä ylös. Mikään ei tuntunut liian pieneltä tai vähäpätöiseltä päästäkseen listaani.

Lopulta laskin rivit, 49! Mihin minä jäin? Jonnekin kauas taakse. Mutta pystyin jatkamaan omaa listaani. Kun sydän oli kerran auennut, se ei niin vain halunnut vaieta.

Henkilö, josta kirjoitin, tuntui listan kirjoittamisen jälkeen paljon läheisemmältä. Olin vuodattanut hänelle rakkautta, mutta vasta sen jälkeen, kun olin ensin rakastanut itseäni. Ja mitä annoin hänelle, tulvi takaisin minulle.

rakkauskolme

Innostuksissani pyysin ystäviäni kirjoittamaan rakkauslistat. Moni heistä empi. Tuntui kuulemma vaikealta valita yhtä henkilöä. Mutta kuka vaatii valitsemaan yhtä ihmistä, kirjoita vaikka sadasta! ”Nyt ei ole oikein hyvä hetki, riitelimme juuri”, ystävä sanoi. Minusta se kuulosti täydelliseltä hetkeltä kirjoittaa rakkaudesta. He, jotka kirjoittivat listan, tunsivat olonsa vapautuneeksi. Tunteet, joita ei ehkä ollut ennen sanoittanut, saivat muodon.

Joku mietti voisiko listan antaa rakkauden kohteelle, hänellä ei kuulemma ollut aavistustakaan kuinka tärkeä hän oli listan kirjoittajalle. Se on kaunis ajatus, ja kukapa ei ilahtuisi niin ihanasta lahjasta, mutta se muuttaisi listan tarkoituksen taas perinteiseen muotoon, jossa toinen on huomion kohde eikä minä. Me usein seisomme itse rakkauden tiellä. Odotamme sitä toisilta ja annamme sitä muille, mutta emme odota sitä itseltämme.
Aina kun kärsit rakkauden puutteesta, käännä katse itseesi ja kysy mikäs minun rakkausflow’ssa nyt mättää? Sen voi saada taas virtaamaan, kun tekee asioita, joista pitää, kuuntelee musiikkia tai kirjoittaa itselleen rakkauskirjeen. Mitä tekisit piristääksesi parasta ystävääsi, kun hän on surullinen? Ei itsen rakastaminen sen kummempaa ole.

Joulu on suurien tunteiden ja antamisen juhla. Jos pyhät ahdistavat, kokeile rakkauslistojen kirjoittamista. Se paperi saattaa olla arvokkain lahja, jonka tänä jouluna saat.

lovekaks

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s