Särkyneiden sydänten yö


Istuin hartiat lysyssä odotusaulassa. Olin tullut yksityislääkärin vastaanotolle, sillä kärsin kovista kivuista. Viisikymppinen jordanialainen mieslääkäri kuunteli selostukseni oireistani ja katsoi minua lempeästi.

”Sinulla on sydän rikki. Kuka ikinä se mies onkaan ja mitä hän onkaan sinulle tehnyt, hän ei ole arvoisesi. Hän ei saa olla niin tärkeä, että menetät terveytesi hänen vuokseen. Lupaa minulle, että jätät hänet heti, kun lähdet täältä.”

Nyökkäsin. Mistä hän tiesi? Elämä ja työ on opettanut, hän vastasi. Hänen vastaanotolla kävi paljon parikymppisiä naisia, joilla oli samat oireet kuin minulla.

Sydämeni oli särkynyt, mutta olin minä rikki fyysisestikin. Kun olimme selvittäneet sairauteni pohjalla olevan todellisen syyn, pääsin tutkimuksiin, ja sain helpotuksekseni tietää, että minulla ei ollut vatsahaavaa eikä vatsasyöpää. Sain lääkkeet refluksitautiin ja palleatyrä pisti ruokavalioni uusiksi.

Tein kuten lupasin, ja lopetin seurustelusuhteen heti, kun pääsin sairaalasta kotiin. Olin yrittänyt katkaista suhdetta jo kauan, mutta en ollut pystynyt siihen. Mutta nyt se ei tuntunut lainkaan vaikealta. Minullahan oli lääkärin määräys käsilaukussani. Otin puhelimen käteen ja sanoin, että tämä oli nyt tässä. Mies ei raivonnut eikä ihmetellyt, oli hänkin nähnyt, että olin vain varjo entisestäni. Laskun kalliista tutkimuksista ja lääkkeistä maksoi eksäni. Minä maksoin laskua suhteesta henkisessä mielessä vielä vuosien ajan.

ruusu

Vuoden alussa silmiini osui Helsingin kaupunginmuseon ilmoitus, jolla museo etsi tuhoutuneiden rakkaussuhteiden muistoesineitä. Mietin hetken olisinko antanut jonkin esineen näyttelyyn, mutta en voinut, koska esineitä ei saa takaisin.

Eilen illalla näyttely Museum of Broken Relationships avautui Aleksanterinkatu 16:ssa ja uuden museon avajaisten kunniaksi museo oli auki heti vuorokauden putkeen. Siksi päätin mennä katsomaan näyttelyä vasta iltahämärissä, se sopisi teemaankin. Yön tunteina sydänkivut ovat kovimmillaan. Hetken ajattelin, että haluaisin ystävän käsikynkkään, siten kuin lapsina kävimme iltakävelyillä ja supisimme salaisuuksia pojista, joihin olimme ihastuneita.

Mutta ei se tuntunut hyvältä. Halusin tutkailla näyttelyn herättämiä tunteita hiljaa itsekseni.

Museo oli tupaten täynnä ja puheensorina perjantai-iltaan sopivan riehakas. Olin itse vähän toisenlaisissa tunnelmissa, mutta neljännen kerroksen näyttelyssä ilmapiiri vajosi väentungoksessakin ajoittain raskaaksi ja keskittyneeksi, kun me kiersimme hämärässä valaistuja pikkupöytiä, joille oli aseteltu pehmoeläimiä, revittyjä valokuvia, lapsen kenkä ja puolitiehen jäänyt sukkakudelma. Esineen vieressä oli lyhyt tarina päättyneestä suhteesta. Viilletyn öljyvärimaalauksen entinen omistaja kertoi miehen tuhonneen kaiken mikä naiselle oli rakasta ja tämä äidiltä lahjaksi saatu taideteos oli yksi niistä. Tarinoita oli raskasta lukea.

image

Kännykkä liikutti minua, se oli vanha nokialainen. Suhde kroatimieheen oli kestänyt ”300 päivää liian pitkään”. Lopulta mies oli antanut exälleen puhelimensa ettei nainen voisi enää soittaa hänelle. Irtipäästäminen unelmista ja ihmisestä, jota erosta huolimatta edelleen rakastaa, on maailman vaikeimpia asioita. Sosiaalinen media on tehnyt siitä entistä kipeämpää. On katkottava monia siteitä ja yhteydenpitolankoja. Ennen riitti, että deletoi kännykästä vain yhden puhelinnumeron.

Ero on pieni kuolema. Sydämen särkyminen tuntuu fyysisenä kipuna, sen ovat tutkijatkin huomanneet. Aivokuvat näyttävät, että surevan ihmisen aivoissa samat alueet hälyttävät kipua kuin silloin, kun on loukannut itsensä fyysisestikin. Viisas lääkäri osaa kysyä mitä sydämelle kuuluu eikä kirjoita vain kipulääkkeitä, joilla oireet vaiennetaan.

Minun sydämeni särkyi viimeisen kerran yli kymmenen vuotta sitten, silloin kun menin lääkärin vastaanotolle. En usko, että pystyn enää koskaan tuntemaan rakkauden aiheuttamaa kipua yhtä repivän syvältä. Sydämen arpikudos suojelee, ja vaikka ikävät kokemukset eivät vieneet kykyäni rakastaa, ne opettivat, etten enää laske onnellisuuttani tai haaveitani toisen varaan.

sydänsuru

Lähdin museosta puolenyön aikaan. Kadut olivat täynnä kevään, hormonien ja juhlahumun riehaannuttamia ihmisiä. Kaikkialta kuului naurua ja humalainen ruotsalainen miesporukka hoilasi Can’t Help Falling in Lovea niin, että Yrjönkatu raikui.

Pieniä ja suuria sydänten särkymisiä ja syttymisiä näkyi joka kadunkulmassa, se oli kaunista ja koskettavaa katseltavaa.

Nainen itki hysteerisesti Erottajan kulmalla. Mies soperteli hänelle lohduttavia sanojaan.

”Mä vaan juttelin Lillin kanssa, ihan tosi. Ei siinä ollut mitään muuta.”

Nuorempi minä olisi halunnut pelastaa naisen, sanoa, että jätä se mäntti, sillä toisen kipua on vaikea katsoa vierestä. Tunsin kyllä myötätuntoa, mutta en tarvetta suojella häntä. Joku päivä nainen on ylpeä kaikesta mistä hän on selvinnyt – niin suruista kuin ihanista kokemuksista, joista hänet on rakennettu. Sydän kasvaa ja vahvistuu vain menemällä rikki.

Museum of Broken Relationships -näyttely 11.9. asti Helsingin kaupunginmuseossa (Aleksanterinkatu 16). Avoinna ma–pe 11–19, la–su 11–17. Vapaa pääsy.

Seuraa kaipaava voi löytää heilan helluntaiksi Heurekassa (Kuninkaalantie 7, Vantaa) 14.5. klo 18–23. Luento ja pikatreffejä. Liput alk. 16 e.

3 ajatusta artikkelista “Särkyneiden sydänten yö

  1. Tuttuja juttuja. Ero monivuotisesta avomiehestä ajoi syvältä raastavaan tuskaan ja sumuun, laihduin parissa kuukaudessa 15 kg ja olin vuoden verran aivan sirpaleina. Hiljalleen aika paransi. Jos olisin tiennyt kuinka paljon paremmin asiat voivat olla kuin siinä suhteessa, en olisi surrut niin paljon. Mutta ehkä en ilman sitä suhdetta ja surua olisi se sama ihminen joka nyt olen.

    • Kiitos kun jaoit Lumo ❤ Rakkauden ei kuulu sattua eikä tehdä sairaaksi, siitä tietää ettei se ole (enää, jos on koskaan ollutkaan) rakkautta ensinkään. Tämä on kuitenkin oivallus, jota ei opita kirjoista eikä ystäviltä vaan omien kokemusten kautta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s