Kasvojumppaan vai kauneusleikkaukseen?

Kun täytin 35, totesin eräänä kylmänä talviaamuna kylpyhuoneessani, että on aika juosta puukkoon. Minä halusin plastiikkakirurgin pakeille nyt heti.

Peilistä katsoi nuupahtaneeksi mummoksi muuttunut pienen lapsen äiti. Raskauskilot olivat pari vuotta aiemmin lähteneet liian nopeasti, alle kuukaudessa. Se on asia, josta lapsettomat toimittajat kirjoittelevat typeriä hehkutuksia julkkisuutisiin, mutta todellisuudessa se ei ollut kivaa. Hallitsematon äkkilaihtuminen ei tehnyt kropalle eikä kasvoille hyvää, nahka roikkui kuin tyhjä perunasäkki. Siihen päälle parin vuoden valvominen niin avot. Näytin kymmenen vuotta ikäistäni vanhemmalta. Teki tiukkaa katsoa itseäni peilistä.

Avauduin tunnoistani parille ystävättärelle. He reagoivat kuten kunnon ystävien oletetaan reagoivan, eli he haukkuivat minut pystyyn ja kielsivät moiset leikkaushaavehömpötykset (tosin he aloittivat samat valitukset omista kasvoistaan, kun he vuorollaan itse täyttivät 35). Toinen heistä, laulaja, kehotti jumppaamaan kasvojani. Niitä piti tietoisesti kannatella, hän sanoi.

En tiennyt mitään kasvojumpasta. Liikunnaopettaja oli lukiossa opettanut, että jos hokee kovaan ääneen ÄKSYYÄKSYYÄKSYY, niin ei saa kaksoisleukaa. Siinä kaikki. Pahinta minusta ei ollut se miltä kasvoni näyttivät väsymyskurimuksessa, vaan se miltä ne tuntuivat: kuin silmäkulmissani ja poskissani olisi roikkunut lyijypainot. (Ajanmittaan sain kiloja takaisin, kasvojeni äkkivanheneminen hieman tasoittui ja kasvoni tuntui taas omaltani.) Ikävät muistot muutaman vuoden takaa palasivat mieleeni, kun osallistuin viime viikolla medialle järjestettyyn kasvoklinikkaan.

Olin kuullut Method Putkiston 3D Luonnollisesta kasvoklinikasta ennenkin, ja nyt pääsin kokeilemaan miten se käytännössä toimii. Saimme pikakurssituksen kasvoklinikan eri harjoituksista, joita sitten syvennetään varsinaisella kurssilla.

Harjoitteilla on monia terveysvaikutuksia, esimerkiksi uni paranee, jännitystilat vähenevät, keskittymiskyky paranee, migreenit lieventyvät ja hampaiden narskutus vähenee. Ulospäin harjoitukset näkyvät vähempinä ryppyinä ja kirkkaampana ihonvärinä.

Ohjaaja Tea Wahlroos näyttää Karita Tykälle lusikkatempun. Kuva Kai Saaranen

Ohjaaja Tea Wahlroos näyttää Karita Tykälle lusikkatempun. Kuva Kai Saaranen

Tietokoneella työskentely ja kännykän räpläily on tehnyt pahaa ryhdille, se näkyy erityisesti pään asennosta. Pää on raskas ruumiinosa, se painaa noin viisi kiloa, joten kasvojen, kaulan ja hartioiden lihasten kannalta ei ole sama missä asennossa päätään pitää. Lihaskireydet näkyvät myös kasvojen ilmeen kireytenä. Kaulalihasten kunto taas vaikuttaa elinikään, ohjaaja Tea Wahlroos kertoo.

Oikeassa, ihanteellisessa asennossa pää lepää rennosti kallon sisällä olevan atlasnikaman päällä (atlasnikama on pallomainen, niskan ensimmäinen nikama). Silloin kun pää on oikealla paikallaan, vartalo voi kiertyä eri suuntiin, ilman että pää kääntyy. Pään oikea asento on kasvoklinikan tärkein haaste, vasta kun tasapaino pään asennossa on löytynyt, voidaan tehdä muita harjoituksia.

Yleensä pikatuloksia ei ole luvassa millään kauneusnikseillä (leikkauksista puhumattakaan, niistä toipuminen vie aikaa), mutta Wahlroos lupasi meille näkyviä tuloksia jo heti ensimmäisellä kerralla. Olin aika skeptinen, mutta kun hän eri kasvojen osia jumpattuamme pyysi katsomaan vierustoverin kasvoja, muutos oli hämmästyttävän selkeä, kun vertasi siihen puoleen kasvoa, jota ei oltu jumpattu.

Esimerkiksi poskipäät saimme pullautettua koholle puhaltamalla poskionteloon ilmaa. Luonnollinen kulmakarvankohotus saatiin aikaan lepuuttamalla silmää peukalon ja etusormen muodostaman renkaan päällä. Kylmät lusikatkin tulivat tutuksi. Jääkaapissa kannattaa säilyttää isoja lusikoita, niillä sivelemällä saa silmäpussit pian laskeutumaan.

image

Päivittäisiin harjoitteisiin voi käyttää kymmenestä minuutista kahteen tuntiin. Kasvojumppaa voi tehdä myös kuuriluonteisesti, esimerkiksi kolmen viikon ajan puoli tuntia 3-4 kertaa viikossa.

Suhtaudun vapaamielisesti kauneusleikkauksiin, mutta jos onnistun hidastamaan kasvojen vanhenemista lihasjumpalla, kokeilen tietysti mieluummin sitä. Kasvoklinikasta on julkaistu myös metodin nimeä kantava kirja, jossa Marja Putkisto, 56, kertoo tehneensä kehittämänsä Luonnollisen kasvoklinikan harjoitteita yli kymmenen vuotta. Kasvokuvien perusteella on helppo sanoa, että hän on metodinsa paras mannekiini, nuorekkaamman näköistä viisikymppistä saa hakea.

Kunpa olisin tiennyt kasvolihasharjoituksista kotiäitivuosina, se olisi säästänyt ulkonäköangsteilta, mutta niiltä murheilta tuskin ovat suojassa minkään ikäiset, edes miehet.

Wahlroos kertoi hänen parikymppisen poikansa kerran valitelleen kasvojensa nuutunutta ilmettä. Äiti sitten neuvoi muutaman kasvoklinikan harjoitteen, ja sen jälkeen poika on levittänyt sanaa kaveripiirissään. Poika on jopa lähettänyt äidilleen kuvia etkoilta, joilla nuoret jampat jumppaavat kasvonsa hehkeiksi ennen radalle lähtöä.

image

Jos välttämättä kaipaa tuntemattomilta palautetta omasta ulkonäöstä, ei tarvitse edes lähteä radalle, jo Periscopessa hengailu riittää. Tämän huomasin yllättäen viime viikolla, kun kokeilin Periscope-sovellusta ensimmäistä kertaa. Kerroin siellä kokemuksistani kasvoklinikasta, kun tajusin, että yleisöni koostui kahdesta tusinasta parikymppisiä miehiä. Ei ehkä otollisin porukka, jolle opettaa miten kasvot voi jumpata nuoremman näköisiksi. Eräs sitten kiemurrellen kysyi, että voiko kysyä ikääni. Kun kerroin olevani 40, kommentoi hän ”huh huh, näytät ainakin kymmenen vuotta nuoremmalta.” Oii, musiikkia korvilleni. Tämähän on mahtavaa, 10 vuotta putosi heti yhden jumppatuokion jälkeen! Taidanpa ottaa kasvojumpan tavaksi.

Method Putkiston 3D luonnollinen kasvoklinikka -kurssi alkaa 20.2.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s