Keski-iän ylistys

Sanalla keski-ikä on tympeä kaiku. Minullekin se on ennen maistunut jämähtäneelle ihmiselle, jonka jännittävimmät ja kauneimmat vuodet ovat takanapäin. Minua ei ole kiinnostanut miettiä mistä moinen mielikuva on minuun istutettu, keski-ikähän on joka tapauksessa hyvin kaukana minun elämästäni, niin henkisesti kuin ajallisestikin.

Tarvittiin vain yksi tuikitavallinen perjantai ja hylkäsin kaikki kalkkeutuneet ajatukseni tästä elämänvaiheesta. Tarkoitan tietenkin sitä päivää, jolloin itse täytin 40. Se päivä ei alkanut samppanjalla ja onnittelulaululla vaan varsinaisella keski-ikäisen elämän kliseekimaralla: heräsin aamuviideltä kodistani, jonka putkiremontti oli kääntänyt kaaokseksi, herätin pojan ja hyppäsimme kadulla odottavaan taksiin, joka kiidätti meidät lentokentälle ja elämäni ensimmäiselle pakettimatkalle (voi luoja!) Kanarian saarille (apua!). Herra varjele, jos joku olisi kertonut tästä sille itseriittoiselle 30-vuotiaalle Minnalle, jonka kolumnin kolmenkympin kriisistä löysin viime viikolla, hän olisi kirkunut kauhusta.

image

Jälkeenpäin on aina helppoa vähätellä nuoremman itsensä ikäpanikointia, mutta nyt en sitä tee. En tule koskaan kokemaan yhtä mullistavaa ja haastavaa vuosikymmentä kuin omat kolmikymppiseni olivat. Siinä iässä tehdään yleensä suurimmat ja rohkeimmat harppaukset, jotka vaikuttavat loppuelämän ajan, ainakin mitä parisuhteisiin, urasiirtoihin ja perheenperustamiseen tulee. Kolmenkympin kriisini oli aitoa hätää siitä millaisen elämän haluan, pystynkö saavuttamaan sen mitä haluan vai olenko vain yhteiskunnan aivopesemä robotti, joka luulee haluavansa sitä mitä haluaa. Asiat, jotka ovat joillekin itsestäänselvyyksiä, kuten perheen perustaminen, eivät olleet sitä minulle.

image

Noihin paniikkitunnelmiin ei ole enää paluuta. Sisälläni lilluu ihana rauha ja tyytyväisyys. Ei sillä, että elämäni olisi valmis ja olisin sataprosenttisen onnellinen vaan tunnen joka solullani, että tästä eteenpäin elämäni on minun, sitä eivät rasita ulkoapäin tulevat paineet tai raamit. En ole toki saanut kaikkea mitä olen halunnut enkä taatusti ole saavuttanut kaikkea mitä olen yrittänyt saavuttaa, mutta olen iloinen, että olen edes uskaltanut yrittää.

image

Olen päättänyt, että seuraavan kerran murehdin ikääni, kun täytän 70. Toivottavasti saan elää niin pitkään. Poikani on silloin vasta 37, joten minulla ei ole kiirettä jättää tomumajaani.

Keski-ikä tarkoittaa ”keskellä elämää”. Ei alussa eikä lopussa. Elämän tilipäätökseen on vielä aikaa, unelmat elävät, jos niiden antaa elää. Pettymyksiltä ei säästy missään iässä, niitä vastaan voi kuitenkin rokottautua. Paras rokote, jonka olen itse löytänyt, on lempeys ja myötätunto muita kanssakulkijoita ja heidän vastoinkäymisiään kohtaan. Kun ei tuomitse muita, ei tarvitse pelätä, että joutuu joku päivä tuomitsemaan itsensä huonoksi ja epäonnistuneeksi ihmiseksi.

Kun täytin 30, toteutin elämäni pitkäaikaisimman haaveen ja matkustin Egyptiin tutkimaan pyramideja ja faaraoiden aarteita. Nyt nelikymppisten lähestyessä minua kutsui Balin paratiisisaaret. Niiden sijaan kirjoitan tätä postausta Lanzaroten aamiaisbuffetissa, riemusta ja ties mistä syystä kiljuvien lapsiperhelaumojen keskellä. Kymmenen vuotta nuorempi Minna olisi pitänyt tätä lomapaikkaa merkkinä siitä, miten tietyt elämänvalinnat ja ikä murskaavat minuuden ja intohimon liekin. Mutta vielä tulee Balinkin aika, tiedän, ja pehmennän tunnelmaa aamiaisella tarjotulla cavalla.

image

Lanzarote ei ole oikeastaan hullumpi paikka korkata uusi vuosikymmen. Tulivuorten pärskimä musta vulkaaninen kivimeri tekee tästä saaresta todellisen terra nuovan. Ei kasvillisuutta, ei eläimiä vain vuoria ja Caprin minisaareen tottuneelle naiselle henkeäsalpaavaa mustaa avaruutta. Ja tietysti ihana sininen meri, ikuisen vapauden symboli, joka pelkällä olemassaolollaan antaa lupauksen elämästä ja seikkailuista, jotka ovat aivan ulottuvillani.

image

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s