Hotelli vai vuokra-asunto?

Menetin Airbnb-neitsyyteni vasta nyt. Syy oli raha, kuinkas muuten. Koko perheen kodiksi hotellihuone ei ole mukava vaihtoehto, kun kaikki haluavat katsoa telkkua, leikkiä ja nukkua vähän eri aikaan. Sviitti taas olisi tullut liian kalliiksi. Sitä paitsi onhan se kiva herätä silloin kun haluaa, ja syödä aamiaista yöpaitasillaan. Hotellissa saa aamiaisen huoneeseen, mutta en ole niin naturisti, että voisin avata oven tuntemattomalle tuunaamattomassa aamuluukissani. Hotellissa sitä muutenkin kärsii pidemmän päälle yksityisyyden puutteesta tai siitä, että henkilökunta ei hoida hommiaan. Viime kesänä sain Caprilla miniraivarin, kun huoneeni oli kolmatta päivää siivoamatta, vaikka olin ollut taas koko aamupäivän poissa. Italiankielinen kiroamiseni tuli niin sydämestä, että täti tuli oitis paikalle. Välillä joutuu kiirehtimään aamiaiselle, koska hotelli ei ymmärrä kiireettömien aamujen päälle. Tai sitten siivooja on tunkemassa huoneeseen liian aikaisin.

Tällainenhan on ihan helppo tehdä vuokra-asunnossakin - jos vain jaksaisi.

Tällainenhan on ihan helppo tehdä vuokra-asunnossakin – jos vain jaksaisi.

Ollapa oma asunto loman ajan, jossa saa olla, tulla ja mennä kuten haluaa. On kotoista keittää itse kahvia ja käydä ruokakaupassa ja tehdä sellaista ruokaa kuin itse haluaa. Höpönlöpön. Nyt voin sanoa kahden viikon Airbnb-kokemuksen jälkeen, että kotoisat arkipuuhat ovat viimeinen asia, jota lomalta kaipaan. Kirjoitan tätä Palm Springsissa mukavan hotellin uima-altaalla katosvuoteella, musiikki soi, komea tarjoilijapoika tuo minulle mitä ikinä haluan, samaan aikaan kun siivooja petaa sänkymme ja vie roskat. Olin hullu, kun edes kuvittelin haluavan loman olevan jotain muuta kuin tätä.

Tässä asiat, joista minun ei tarvitse huolehtia tällä viikolla:

Siivoaminen, ruoanlaitto, ruokakaupassakäynti, pesuaineen loppuminen, sähkökatkokset, imurointi karmealla rakkineella, joka herättää kuolleetkin muttei imuroi mitään, jätelajituksen kummallisuudet (meidän talossa lasit ja paperit laitettiin samaan roskikseen), jätemyllyn, kahvinkeittimen, uunin, leivänlämmittimen, mikron, hellan, pyykinpesukoneen, kuivauskoneen, tiskikoneen ja hiustenkuivaajan käytön opettelu. On mukavaa, kun ei tarvitse pelätä enää vessassa käyntiä. Ensimmäisellä viikolla vessa tulvi yli kaksi kertaa, aiheutti hermoromahduksen sekä omistajalle että tämän isälle ja peruuttamattomat traumat minulle. Puisten koriste-esineiden ulkoistaminen ei myöskään enää kuulu velvollisuuksiini, jos niiden sisältä kuuluu termiittien rapinaa.

pshodla

En ole koskaan ollut niin jäässä kuin öisin loma-asunnossamme. Tällaisesta ei osaa varoittaa huomaavaisinkaan vuokraisäntä, joka on tottunut talvisin palelemaan täysin eristämättömässä kodissaan. Eikä moisesta osaa kysyä Etelä-Kalifornian lämpöön matkaava pohjoismaalainen, joka on tottunut palelemaan kaikkialla muualla paitsi omassa kodissa. Pidän myös siitä, että ammattilainen on hoitanut sisustamisen eikä (toisin kuin kotonani) pinnoilla ole ylimääräisiä koriste-esineitä.

Kulttuurierot eivät myöskään näy hotellin sisustuksessa toisin kuin vuokra-asunnossa, jossa yritimme ymmärtää sinkkumiehen tarpeita, joiden mukaan megakajarit ovat tärkeämmät kuin ruokapöytä. Arvostan hotellien siivoajia nyt aivan toisella tavalla. Kun siirrän yöpöytää etsiessäni pistoketta, minun ei tarvitse jännittää, mitä sen takaa löytyy.

Ja jos sattuisi niin että pönttö tulvisi, sähköt menisivät ja päiväpeitto haisisi oudolle, voin marssia respaan mihin vuorokauden aikaan ja saan palvelua. Meidän vuokraisäntämme oli todella mukava, hän vastasi viesteihin nopeasti ja hyvitti pyytämättä yhden päivän vuokran, kun pönttö tulvi toistamiseen.

Ei siitä mihinkään pääse. Tämä tuntuu lomalta, ei asuminen Airbnb-asunnossa.

Ei siitä mihinkään pääse. Tämä tuntuu lomalta, ei asuminen Airbnb-asunnossa.

Mutta hän oli myös yksityishenkilö, ei ammattilainen ja välillä hän oli bilettämässä, viikonloppumatkalla, väsynyt tai krapulassa ja tietysti töissä eikä voinut olla käytettävissä koko ajan. Yritin olla ymmärtäväinen, mutta kun olin ollut ilman nettiä toista vuorokautta eikä hän ollut vastannut viestiini, en jaksanut enää olla oma ystävällinen itseni. Onnekseni törmäsin kahvilassa hänen isäänsä, joka hoiti homman. Vuokraisännältä sain sähköjen palattua voipuneen viestin: ”En ymmärrä miten teillä on niin paljon vastoinkäymisiä.” En minäkään, vaikka minulla on vuosien kokemus sekä vuokralaisena että vuokranantajana toimimisesta.

Opin kahdessa viikossa enemmän itsestäni lomailijana kuin viimeisen kymmenen vuoden aikana yhteensä. Luultavasti raharealiteetit ajavat minut toistamiseen epämukavuusalueelleni, vuokraamaan lomakodin, mutta vaikeuksista viisastuneena olen oppinut vaativammaksi. Ensi kerralla pyydän (käsittelemättömät) kuvat kylpyhuoneesta ennen kuin teen päätökseni.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s