Älä hilloa aarteitasi

Koska ajattelit seuraavan kerran pukeutua kalleimpaan pukuusi ja niihin fantsuihin juhlakenkiin, jotka ostit, koska niissä saa kulkea kirjaimellisesti pää pilvissä?

Moni odottaa liian kauan käyttääkseen rakkaimpia tai arvokkaimpia vaatteitaan ja asusteitaan. Hajuvedetkin pilaantuvat jos niiden antaa vain seisoa pulloissaan odottamassa sitä oikeaa iltaa.

Näitä mietin, kun käyskentelin Kaliforniassa Hermosa Beachilla sijaitsevassa Stars Antique Marketissa. Se on vanhoja tavaroita rakastavan aarreaitta. Yksityiset myyjät ovat sisustaneet kauniisti myyntisoppensa. Suurin osa niistä näytti olevan peräisin yhden vainajan jäämistöstä.

Lempisopessani oli antiikkivitriini, jossa oli upeita kristallihajuvesipulloja ja vanhoja puuterirasioita. Kyltissä luki: ”Isoäitini esineitä. Äitini heitti ne pois, minä pelastin ne tänne.”
Vilkaisin kullanväristä Givenchyn puuterirasiaa. Yllätyksekseni sitä oli käytetty vain muutaman kerran. Se oli ollut jo puolivuosisataa sitten arvokas. Mietin omaa kullanväristä puuterirasiaani kotona. En ole käyttänyt sitä kuin kerran, pidän sitä yleensä meikkipöydän koristeena. Miksi? Odottaakseni, että kasvoni ovat rypistyneet niin ettei puuteri tee enää muuta kuin rumenna ihoani?

Voi vanhoista käyttämättömistä kylpytuotteista olla iloakin. Tämä asetelma oli osa Hearst Castlen museon vierastalon sisustusta.

Voi vanhoista käyttämättömistä kylpytuotteista olla hyötyäkin. Tämä asetelma oli osa Hearst Castlen museon vierastalon sisustusta.

Antiikkihallissa oli myös kauniita lahjasaippuoita alkuperäisissä pakkauksissaan. Ne tuoksuivat kymmenien vuosienkin jälkeen ihanalle, vienosti jo mummomaiselle. Olisipa niiden omistaja käyttänyt ne aikoinaan ilokseen. Tuoksusaippuoiden suurkuluttajana en voisi tällaiseen hilloamiseen syyllistyä koskaan.

Tämän myyntisopen tavaroiden omistaja oli hyvissä voimissaan.

Tämän myyntisopen tavaroiden omistajasta huokui täysillä eletty elämä.

Olin tyytyväinen, kun näin vanhan, noin 90-vuotiaan leidin järjestelevän rakkaudella myyntisoppeaan. Se oli paikan kaunein myyntipaikka. Vanhalla leidillä oli hersyvä nauru, vahva itäeurooppalainen aksentti ja käheä ääni, kun hän myi kirjailtua toppiaan satunnaiselle asiakkaalle. Naisen energia kieli elämästä, jossa ei ole nyrpistelty cocktaileille ja hauskanpidolle tai säästelty hajuvesiä. Saisinpa itsekin sitten joskus pistää myymälän pystyyn omille tavaroilleni, jos perillisissä ei ole halukkaita niiden vaalijoiksi.
Jokaisen tavaran mukana myisin värikkään palan elämäntarinaani.

IMG_6096

Pari päivää myöhemmin eksyimme onnekkaasti hieman pohjoisemmassa ja päädyimme parinkymmenen kilometrin vuoristoharhailun jälkeen Topangan hippikylään. Siellä minut ja 5-vuotiaan poikani löi ällikälle vanhojen vaatteiden kauppa, Hidden Treasures, joka oli täynnä mitä kummallisinta elokuvarekvisiittaa.
Kun maksoin kymmenen dollarin kasmirpaitojani (niille oli totisesti tarvetta Kalifornian kylmyydessä), silmäni nauliutuivat hienoimpaan kassakoneeseen, jonka olen koskaan nähnyt. Myyjä kertoi sen olevan vuodelta 1902, ja joku olisi ostanut sen 10 000 dollarilla, mutta he eivät olleet haluneet myydä. Ja mikä parasta, se ei ollut museoesine huoneen nurkassa vaan edelleen käytössä.

Hidden Treasuren aarre oli 113 vuotta vanha kassakone.

Hidden Treasuren aarre oli 113 vuotta vanha kassakone.

”Käytä meitä” kuiskasivat kalliit helmikorvakorut korupussukassani. Olin ottanut ne tälle matkalle mukaan sitä iltaa varten, kun menisimme vähän parempaan ravintolaan syömään. Jos sellaista iltaa nyt tulisi. Laitoin korvikset heti korviini ja päätin pitää vain niitä matkallani. Ne halvat korut, jotka olin ottanut rantakäyttöön, jotka eivät välittäneet meikki- ja aurinkorasvatahroista, hautasin matkalaukun pohjalle. Elämä on liian lyhyt halvoille helyille, jos parempiakin on käytettävissä.

Eräs haastateltavani kertoi ystävättärestään, joka kuoli syöpään. Viimeisinä päivinä hän pyysi tuomaan kaikki korut sairaalaan ja halusi, että ne kaikki laitettaisiin hänen ylleen. Toivon, että kun on minun aikani lähteä, minun ei tarvitse pyytää samaa.

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s