Pysähdy ja nuuhkaise ruusua

Kesäkuu on lähes ohi ja mitä olen tehnyt? Odottanut Italian-matkaa, ollut viikon siellä ja tuhlannut kolmannen ja neljännen viikon haikailemalle sinne takaisin. Raekuurot eivät ole auttaneet asiaa. Eilen ja tänään pyöräilin Teurastamon liepeillä sijaitsevalle studiolle kuvauksiin ja haastatteluja tekemään. Reitti kulki mukavuusalueeni ulkopuolella, Helsingin rumimman betonikolossin, Merihaan ohi.

Aurinko paistoi minkä sadekuurojen välissä jaksoi, pääskyset kirkuivat, pari rantojen miestä seilasi eestaas pyörätien ja jalankulkukaistan väliä ja yhtäkkiä näin urbaanin rumuuden keskellä kauneutta, joka pysäytti minut niin että sateesta ruostuneet jarrut kirskuivat. Ruusuja! Niiden kukinta on melkein ohi, mutta vielä nämä Itämeren-rannan sulottaret hehkuivat ylväinä.

Merihaan rantojen ruusut.

Merihaassa.

Tajusin, että kesä on nyt eikä sitten kun lämpömittari osoittaa yli 15 astetta tai sitten kun kesälomani on alkanut. Ellen lopettaisi säästä voivottelua, missaisin koko vuodenajan, jota odottaessani kärsin puoli vuotta kylmyyttä ja auringonikävää.

Ruusun tuoksu on minun kirjoissani hajuvesimaailman kuningatar. Syy on sentimentaalinen, kuinkas muuten. Ruusu kuuluu kesäpaikkani, äitini lapsuudenkodin tuoksuihin. Ja ruusuparfyymi oli ensimmäinen hajuveteni. Sain sen äidiltäni pikku tyttönä. Tuoksu oli laadukas, sen tunnisti lapsikin, sillä se oli täsmälleen sama kuin valkoisissa juhannusruusupensaissamme maalla. En tietenkään tohtinut kaataa sitä iholleni, avasin korkin varovasti, haistoin ja laitoin sen kiinni.

Isovanhempien istuttamat juhannusruusut jaksoivat vielä kylmän juhlaviikonlopun.

Isovanhempieni istuttamat juhannusruusut eivät tänä vuonna jaksaneet juhlapäivään asti.

Murrosiästä lähtien olen metsästänyt täydellistä ruusuparfyymia. Ruusu on hajuvesimaailman käytetyin aromi, mutta mikä siinä onkin niin vaikeaa, että pulloon päädyttyään se väännetään sitruunaan tai imelän mansikkaiseen vivahteeseen?

Toistaiseksi paras ruusuhajuvesi, jonka olen tavannut, on Bulgarin Rose Essentielle. Haistan aina jokaikisen ruusutuoksun, jonka hajuvesikaupassa tai kempparissa näen, mutta tämän yli ei ole päässyt mikään. Jos voisin, kaataisin sitä suoraan suoniini. Ja jos rahaa riittää perikunnalla, minut pitää balsamoida Bulgarin Rosen Essentiellellä.

Sadan euron hinta pitää sen toistaiseksi kaupan hyllyllä. Kuusi vuotta sitten ostin pullon Rose Essentielleä hääjuhlani Viralliseksi Tuoksuksi. Olen puristanut pullosta viimeiset tipat vuosi sitten, mutta vielä en ole raaskinut ostaa uutta. Ja pihyyskohtauksesta toipuessani tämän parfyymin hinta on noussut 20 prosenttia. Merde.

Ruusuhajuvesien suosikkini ja inhokkini.

Ruusuhajuvesien suosikkini ja inhokkini.

Sijalle numero kaksi yltää Rooman-lentokentältä pari viikkoa sitten löytämäni italialainen Pomellato. Edullisen (50 euron) 40 ml:n pullon nimi on lupaava Nudo Rose, alaston ruusu. Ja sitä saa mitä luvataan, rehellistä ruusua, joka ei kikkaile latva- tai pohjatuoksuilla. Top kolmoseen yltää myös konstailematon Chloé. Mielialasta riippuen se haastaa Pomellaton, joka on Chloéen nähden ehkä hieman saippuamainen aamutuoksu. Chloé sopii alkuiltaan, ennen kuin aurinko on laskenut.

Paul Smithin Rose on Kalifornian-matkalta tuomani käsittämätön harhaostos. Umpi-imelä tuoksu saattoi Los Angelesin kuumuudessa haista vähän toiselle, tai sitten minä olin jetlagissa, joka on sama kuin olla kaksi päivää laskuhumalassa. Pullo on saanut levätä vuodesta 2008 unohdettujen hajuvesien hautausmaalla, Lumikki ja seitsemän kääpiötä -kuvilla koristellussa korissa. Ikäväkseni haju ei ole lainkaan lieventynyt vuosien mittaan.

Hylättyjen hajuvesieni hautausmaa.

Hylättyjen hajuvesieni hautausmaa.

Yksi onneton ruusuvariaatio on myös John Gallianon Parlez-moi d’Amour. Huokaus, puhutaan sitten rakkaudesta. Voi John-boy, kun naiselle leperrellään ruusujen kieltä, vähempikin riittää. Yritystä on, pullo on lasisen kirjekuoren muotoinen, siinä on ruusukuvioinen John Galliano -postimerkki, jotta viesti tulisi äääärimmäisen selväksi.

Tuoksun nimi on romantikkojen kieltä eli ranskaa ja kielivammaisille on vielä tarjolle korkkiin kaiverrettu englanninkielinen teksti: ”Kirjoitan sinulle rakkaani… ja tässä on syy miksi.” Kuinka eteeristä ja pistää minut miettimään… miksi, oi miksi, tämä onneton pissistuoksu on vielä yöpöydälläni?

Ehkä sen sekavan romanttinen pullonmuoto sitten puhuttelee jotain herkkää kohtaa minussa. Mikäli jostain käsittämättömästä syystä päättäisin vetää koko yön kestävän siiderikännin, tämä olisi se tuoksu, joka saattelisi minut tunnelmaan jo ennen ensimmäistä sihautusta.

Jos ruusuhajuvedellä on täydellisen elegantti pullo, se on Miss Dior, jonka henkäyksen keveässä vaaleapunertavasta nesteestä olen turhaan yrittänyt nuuhkia ruusua. Miss Diorin Blooming Bouquette on kesän uutuus ja siinä on muun muassa Sisilian mandariinia, valkoista myskiä, aprikoosia, persikkaa ja damaskoksen ruusua. Aikamoinen kesäkeitto, mutta lopputulema on hyvin hienostunut.

Kesäpaikan eksoottisin kukka on hansaruusu, joka kukkii nyt sananmukaisesti kuin viimeistä päivää. Tuoksu on kuulemma huumaava, äiti lähetti kukasta oheisen kuvan. Uskottava on, koska täällä kivikaupungissa tarjolla on vain pullotuoksua ja lohkeilevien betoniseinien ruusuestetiikkaa. Mutta ei se haittaa. Tärkeintä on pysähtyä hetkeksi.

Hansaruusun tuoksu on kuulemma huumaava.

Hansaruusun huumaa.

Ringo Starrin albumi Stop And Smell The Roses vuodelta 1981 on lainannut nimensä paljon kauempaa. Yritin Googlen avulla selvittää mistä sanonta on peräisin, mutta selkeää vastausta ei ole, vain herttainen yksimielisyys, että kyseessä on amerikkalainen sananparsi.

Huh.

Huh.

Samantapainen sanonta ”stop and smell the flowers” on golfaaja Walter Hagenin kirjasta Walter Hagen Story vuodelta 1956. Sen viesti on selkeä: elämä on lyhyt, samoin kesä. Ole, pysähdy, nauti ja nuuhkaise.

 

Yksi ajatus artikkelista “Pysähdy ja nuuhkaise ruusua

  1. Kiitos ruusun tuoksusta…tuoksuu edelleen terveisin Anja -tätisi

    > 24. kesäkuuta 2014 kello 23:24 Minnan mukavuusalue

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s