Rouva Kiistalan Rooman kesä

Miksi palaan Roomaan aina uudestaan? Onko se nostalgian kaipuuta? Lopetin Rooman-matkojen laskemisen 10 vuotta sitten. Jossain 15-20 reissun pinnassa se lukema on. Niistä puolet on viikon matkoja ja puolet päivän tai kahden pyrähdyksiä matkalla etelään tai Firenzeen. Nyt olin Roomassa viikonlopun matkalla Caprille.

Papa'n pitämää messua oli tullut kuulemaan muutama muukin, joten Pieyarinkirkkoon ei nyt ollut menemistä. Pysähdyin pyhäpuvussani kuulemaan messua Piazza del Popolon kirkkoon.

Papa’n pitämää messua oli tullut kuulemaan muutama muukin, joten Pietarinkirkkoon ei nyt ollut menemistä. Pysähdyin pyhäpuvussani kuulemaan messua Piazza del Popolon kirkkoon.

Niin kuin kesämökillä, on asioita, joita haluan tehdä aina Roomassa: istua Espanjalaisilla portailla, käydä Pietarinkirkossa, vaellella putiikista toiseen, syödä jäätelöä iltakävelyllä Fontana di Treville ja heittää maailman kauneimpaan suihkulähteeseen kolikon, joka varmistaa paluuni. Ja nähdä auringonlaskun Gianicolo-kukkulalta.

Roomaan paluu varmistettu!

Roomaan paluu varmistettu!

En tarkoita etten koskaan tee tai näe mitään uutta Roomassa. Mutta jos teen edellä mainitut, olen tyytyväinen. Eihän mökilläkään lomailla lämmittämättä saunaa tai grillaamatta nahkaa tai makkaraa. Tällä kertaa katsoin Roomaa haikein silmin. Muistelin ensimmäistä Rooman-matkaa sinne 1992. Leirikoulu ikuisessa kaupungissa oli hieno finaali kolme vuotta kestäneelle latinan opiskelulle. Oppaamme oli fantastinen, nyt edesmennyt latinan lehtori Matti Oja, joka oli luotsannut leirikouluja sinne 20 vuotta ja tunsi kaupungin historiasta kaiken tietämisen arvoisen.

Elokuvien kuvauspaikkoja on kiva bongailla. Vasemmalla oleva talo, lähellä Espanjalaisia portaita, oli Helen Mirrenin esittämän päähenkilön koti lempielokuvassani Rouva Stonen Rooman kevät.

Elokuvien kuvauspaikkoja on kiva bongailla. Vasemmalla oleva talo, lähellä Espanjalaisia portaita, oli Helen Mirrenin esittämän päähenkilön koti lempielokuvassani Rouva Stonen Rooman kevät.

Nyt olen pitkästä aikaa Italiassa ilman lasta ja miestä. Mukanani oli hyvä ystävä, jolle kelpasi ehdotukseni siitä mitä tekisimme. Tosin Trevin suihkulähteelle ja Pietarinkirkolle hän sanoi ei kiitos, olihan hän nähnyt ne jo kerran kuusi vuotta sitten. Se sai minut miettimään miksi haluan nähdä aina samat paikat uudestaan. Ehkä on luonnollista haluta palata paikkoihin, joissa on ollut onnellinen. Ja Roomassa olen aina ollut rakkaiden ystävien kanssa.

Minä ihmettelin valtavia turistimassoja ja mäkätin aiheesta, josta turistit ovat marisseet satoja vuosia: ”ei ennen ollut tällaisia jonoja. Ei ennen pitänyt velloa näiden hikisten laumojen keskellä.”

Auringonlaskun aikaan Gianicololla.

Auringonlaskun aikaan Gianicololla.

Nostalgian puuskia aiheuttivat tutut kulmat. ”Voi, tuossa baarissa me pienet kapinalliset 16-vuotiaina tilasimme ensimmäisen grapan. Sen tosin heitti kitusiinsa kaverin isä, yksi leirikoulun valvojista, joka sai meidät kiinni itse teossa sen jälkeen kun olimme livenneet porukasta. Mielikuvat ja vuosikymmenet heittivät kuperkeikkaa ja joka toinen lauseeni alkoi: ”muistaakseni sisäänkäynti on tässä lähellä” tai ”ainakin 90-luvulla täältä meni viehättävä sysipimeä kinttupolku.” Ystäväni seurasi minua kiltisti ja lopulta löysimme aina sen mitä etsimmekin.

Ennen matkaa kävin katsomassa La Grande Bellezzan (valitettavasti en pysty kännykän avulla linkkaamaan YouTuben traileria), joka on voittanut kaikki mahdolliset elokuva-alan palkinnot. Yli kaksituntinen elokuva on roomalaisen korskea ja viipyilevä kauneuden ja menetetyn nuoruuden kuvaus, ja se viritti minut sopivaan matkatunnelmaan. Nuoruutta ei saa enää takaisin, ja roomalaiset pojat ovat joko oppineet käytöstapoja tai minä olen kuuroutunut, mutta perääni he eivät enää viheltele. Eikä tarvitsekaan, kävelen tyytyväisenä Rooman kaduilla menneen ja nykyhetken rajoilla. Ja muistan millaista oli joskus rakastaa tätä kaupunkia enemmän kuin mitään toista paikkaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s