”En ikinä enää osta vaatteita!” 1/3

Eilen minulla naksahti. Raivokohtaus yllätti minutkin.

(Spoileri: tämä on perjantaisaarnani, hyvä lukija. Olen paitsi herkästi innostuvaa, myös herkästi kiihtyvää lajia. Mutta ennen kuin voin hankkia aiheesta ns. rakentavaa infoa, minun on saatava hermosauhut pois systeemistäni. Osa kaksi tästä aiheesta on tunnelmaltaan kevyempi, sen voin luvata.)

Ystäväni, joka on tulossa Helsinkiin käymään, pyysi kiltisti tekstiviestitse vinkkejä mistä etsiä häihin sopivaa, juhlavaa mekkoa. Pimahdukseni oli yllättävä siksi, että tätä minä olen aina tehnyt. Olen helsinkiläisputiikkien kävelevä keltaiset sivut. Tarvitsetko helmiäiskahvoilla koristeltua hedelmäveitsisettiä 1850-luvun Englannista? Kysy minulta! Haluaisitko värillisiä, korkealaatuisia jalokiviä edullisesti? Minä tiedän mistä niitä saa! Uhkaako konkurssi ja haluat likvidoida käsilaukkusi? Minä kerron mistä saat parhaan hinnan!

Juu, en ole minä. Image courtesy of FreeDigitalPhotos.net.

Juu, ei ole minä. Image courtesy of FreeDigitalPhotos.net.

Jos kyse on tavaran ostamisesta tai myymisestä, olen kartalla, kerään tietoa kuin sieni. Olen tottunut, että puhelimeni voi soida koska tahansa ja tuntematon esittelee itsensä: ”Kuulin eräältä tuttavalta, että sinä tietäisit mistä voisin löytää…” Mutta nyt en voinut auttaa ystävääni. Kelasin nopeasti putiikit ja totesin että minä, krooninen mekkojen haalija, en ostanut viime vuonna kuin kaksi mekkoa. Molemmat alennusmyynnistä Johanna Lätin morsiusputiikista, ennen kuin se lopetettiin.

Vaateostohaluttomuuteni on kumuloitunut parin vuoden ajan. Minä en jaksa enää etsiä vaatteita. Ja mikä oudointa: ennen en edes ajatellut, että niitä pitää etsiä. Ne ovat löytäneet aina luokseni. Tuosta vain. Minä olen kosminen magneetti, mitä tulee ostettavaan pikkutavaraan! Minun tarvitsee vain ajatella mitä haluan ja kohta se on omani ja vielä lompakkoystävälliseen hintaan (se miksen ole yhtä tehokas generoimaan suuria rahamääriä tililleni, on toinen stoori).

Sen sijaan että olisin laittanut ystävälleni listan kivoista putiikeista, joista hän löytäisi haluamansa, kirjoitin raivopäisen megapitkän tekstiviestin, etten ikinä enää osta vaatteita ja ehdotin samaa hänellekin. ”Onko sinulla liikaa aikaa? Minulla ei, minulla on parempaakin tekemistä kuin vaellella kaupoissa toivoen, että suunnittelijaX jossainpäin maailmaa on lukenut ajatukseni. Nyt menet kangaskauppaan, ostat kankaan ja viet sen ompelijalle. Piste”. Tähän tyyliin minä messusin ja nyt on vähän nolo olo. En minä aivan kirjaimellisesti tarkoittanut etten ikinä menisi vaatekauppaan, mutta tämä oli 38-vuotiaan naisen ultimatum. Tässä iässä tietää jo mitä haluaa ja mikä omalle vartalolle sopii. Ja herra tietää, että massatuotteet eivät ole koskaan olleet minua varten.

 Image courtesy of FreeDigitalPhotos.net.

Image courtesy of FreeDigitalPhotos.net.

Nopea kelaus viime viikkoon: työpaikkani eli Glorian toimitus sijaitsee ruuhka-aikaan vajaan tunnin bussimatkan päässä Punavuoresta, jossa asun. Olin viikkojen ajan kuolannut lähiputiikin kauniita vaatteita ja vihdoin sain järjestettyä harvinaisen puolituntisen, jolloin pääsin piipahtamaan kaupassa juuri ennen kello kuuden sulkemisaikaa. Haaveilin paitsi hankkiutuvani suuriin luottokorttilaskuihin, myös tukevani suomalaista suunnittelijaa. Vielä mitä.

Sovitin valehtelematta joka ikistä L-koon vaatetta, joka edes hivenen näytti minulta. Sovitin myös niitä, jotka olisivat tuntuneet kalpeilta lohtuvaatteilta. YKSIKÄÄN vaate ei sopinut. Ei lähellekään. Milloin kirrasi kainalosta, milloin keskiselästä. Yksi mekko meinasi lopullisesti juuttua lapojeni väliin. Minä en ole eilen syntynyt. Olen, kuten kuka tahansa kolmekymppinen, viettänyt tuhansia tunteja sovituskopeissa ähkien, masentuen, riemastuen ja välillä rohkaisuryyppyä huutaen.

Tiedän täsmälleen vartaloni mittasuhteet ja ne tulevat tässä: hartiat osastoa ladonovet, rintavarustus mallia ballerina, mutta (älä kysy miksi) rinnanympärys melkein metri, lantio antelias, mutta vyötärö on hartia- ja lantiolinjaa huomattavasti kapeampi. Vaatekokokielellä: hartiat XL, rinnanympärys L, vyötärö M. Jos törmäätte tällaisiin tyköistuviin ihmevaatteisiin, soitelkaa. Minä en niitä ainakaan ole löytänyt kuin kerran vuodessa. Siksipä vaatekaappini on täynnä neuleita ja olen korjausompelimoiden kanta-asiakas.

Ennen kuin menin suomalaissuunnittelijan putiikkiin ähisemään, olin astunut vieraalle maaperälle. Kaksi kuukautta sitten olin Thaimaassa ja koska ostosjumalat olivat näin päättäneet, päädyin rantaresorttiin, joka oli mahdottoman kävelymatkan päässä kaupoista. Hotellilla oli vain spa – ja räätäli.
Kuikuilin räätälinputiikin ikkunaa ohikävellessä, miesten ja naisten puvut oli tehty kauniisti laskeutuvista silkkisekoitekankaista. Kyselin räätälistä hotellin saksalaiselta johtajattarelta, jonka vaatteet istuivat hänen hoikan vartalonsa päällä kuin valetut. Räätäli oli kuulemma intialainen kolmekymppinen mies, joka puhui hyvää englantia. Sepä hienoa, mutta puhukoon vaikka enkelten kieltä, minun kanssani saumojen paikoista ei neuvotella, tiedän ne täsmälleen.

 Image courtesy of FreeDigitalPhotos.net.

Image courtesy of FreeDigitalPhotos.net.

Menin liikkeeseen ja ensimmäisen kerran riisuuduin alusvaatteisilleni ilman, että kyseessä oli lääkäri tai sitä hellempi tuttavuus. Mies oli erittäin komea (paino sanoilla erittäin_komea) ja yhtäkkiä tulppa pääsi minussa irti. Olen asioinut vain korjausompelimoissa, enkä ole ennen tai jälkeen hääpukuani teettänyt itselleni mitään, mutta nyt lähti! Yhtäkkiä pulppusin nousuhumalaisen lailla ideoita, kuvioita, selän pituutta, reisieni paksuutta, efektiä, jonka halusin silkkimekolla luoda, käsivarsia, joita halusin peittää sekä ilmastoa, missä mekkoa käyttäisin. Mies kirjasi toiveitani sellaisella vimmalla, että kynästä katkesi terä.

Kahden päivän päästä menin sovittamaan, ja kas, helman linja oli totaalisen väärä. Olin pyytänyt A-linjaa, mutta tämä oli thaimaalaista päähänpinttymää nimeltään tulppaani (joka saa lantioni näyttämään megalomaaniselta). Ei se mitään, pienellä niksauksella helma saatiin melkein toivomani kaltaiseksi.
Sitten tuli mieleen ensi kesän Italian-matka. Halusin valkoiset housut. Istuvat valkoiset housut, sellaiset jotka saisivat tolppareiteni näyttämään… no, tiedätte kyllä. Mies teki työtä käskettyä. Kohta koko lomamatkamme oli räätälöity sovituskertojen mukaan, ja minun mieheni pinna alkoi kiristyä.

Mutta ah, sitten koitti päivä, kun heitin vaatteeni nurkkaan niin kuin aina olisin ollut puolialasti tuntemattoman miehen edessä, vedin valkoiset housut jalkaani. Ja kyllä, ne olivat ne. Elämäni ensimmäiset housut pallopotkupuvun jälkeen, jotka olivat täydelliset. Ja pakko mainita, että olen nero: tilasin kerralla kahdet housut.

Vannoin etten enää koskaan astuisi jalallani valmisvaateliikkeeseen. Viime viikolla minä retkahdin ja suomalaissuunnittelijan kaupasta lähdettyäni puhisin, että se oli viimeinen kerta.
Sitten huomasin työpaikallani lehden, joita lapsuudenkotini oli täynnä, mutta johon en ole koskaan koskenut: Suuri Käsityö. Saan ilmaiseksi kaikki lehdet, joita työpaikallani kustannetaan, mutta sehän ei ole syy tarttua aviisiin, joka on mukavuusalueeni ulkopuolella. Käsityölehti haiskahtaa tekemiselle ja vaivannäölle (miksi muuten sen nimessä olisi sanat ”suuri”, ”käsi” ja ”työ”?). Mutta nyt selasin lehteä ylähuuli rullalla: olisiko siellä mitään? Ja oh my Lord, siellä oli! Jackie O:n inspiroimia vaatteita! Jos et ymmärrä reaktiotani, et ole lukenut edellistä postaustani nimeltä Vuosi Jackien kanssa.

Nyt puuttuu enää hoviompelija. Ja etsintä alkaa nyt! Suositukset keskustan alueelta ovat tervetulleita.

Yksi ajatus artikkelista “”En ikinä enää osta vaatteita!” 1/3

  1. Paluuviite: Osa 2/3 “En ikinä enää osta vaatteita!” | Minnan mukavuusalue

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s