Vuosi Jackien kanssa

Toissakesänä olin viraton saatuani romaanikäsikirjoituksen uusimman version valmiiksi. Mitä lukisin? Vanity Fairissa oli juttu uudesta Jacqueline Kennedy Onassis -kirjasta, joka kertoi hänen pitkästä urastaan kustannustoimittajana. Luin sen. Ja toisen Jackie-kirjan.
Kävi niin kuin aina, kun innostun: kehitän hetkessä itselleni palkattoman ammatin uppoutuessani uusimpaan mielenkiinnonkohteeseeni. Viikon kuluttua Amazon kiikutti kotiovelleni pienen kirjaston verran uusinta Jackie-aineistoa. Olin saanut kroonisen Jackie-kuumeen tartunnan.

En olisi uskonut että tässä iässä hurahdan edesmenneeseen julkisuuden henkilöön, jolle en ole aiemmin uhrannut ajatustakaan. Olin lukenut 18-vuotiaana 600-sivuisen Jackie-elämäkerran, joka oli puiseva, täynnä nimiä ja tapahtumia, jotka eivät sanoneet minulle mitään. Pidin lehtien loputtomia Jackie-muodin kertausjuttuja mielettömän tylsinä. Oliko siinä naisessa muuta kuin leveä hymy, aurinkolasit ja isonappiset jakut? Nyt minulle valkeni, että kyllä oli.

jackiepino

Ilmeisesti oli käynyt niin hassusti, että jossain välissä, 20 vuoden aikana, olin kerännyt niin sanottua elämänkokemusta. Olin hankkinut itselleni ammatin, nähnyt maailmaa, särkenyt sydämeni useammin kuin kerran, löytänyt rakkauden, mennyt naimisiin, saanut lapsen, menettänyt läheisiäni ja kamppaillut tuikitavallisten vastoinkäymisten kanssa.
Ja kun nyt asetin kasvutarinani Jackien rinnalle, tajusin, etten olisi ikinä selvinnyt siitä mitä Jackie joutui kokemaan.

Jackien entisen henkivartijan Clint Hillin muistelmat järkyttivät. Vanha mies suree edelleen ettei voinut pelastaa presidentin henkeä. Carole Radziwillin muistelmat, Jackien Lee-siskon pojan Anthonyn (jonka kanssa Carole oli naimisissa) sekä JFK jr:n ja tämän vaimon kuolemasta oli kauniisti kirjoitettu. JFK jr:n assistentin muistelmat esimiehensä ennenaikaisesta kuolemasta jäi Carolen kirjan varjoon.

Jackien entisen henkivartijan Clint Hillin muistelmat järkyttivät. Vanha mies suree edelleen ettei voinut pelastaa presidentin henkeä. Carole Radziwill oli naimisissa Jackien siskon Lee Radziwillin Anthony-pojan kanssa. What Remains -muistelmateoksessa Carole kirjoittaa koskettavasti syöpään menehtyneestä Anthonysta ja tämän serkusta, JFK jr:sta ja hänen vaimosta Carolyne Bessettestä, jotka kuolivat lento-onnettomuudessa samana kesänä. Fairy Tale Interrupted (JFK jr:n assistentin muistelmat) jäi Carolen kirjan varjoon.

Nuori Jackie oli koko maailman suurennuslasin alla joka hetki, ensin senaattorin vaimona, sitten presidentin puolisona ja kahden pienen lapsen äitinä. En tiennyt ennen Jackie-kuumetta, että Jackie oli saanut parikymppisenä keskenmenon sekä kuolleena syntyneen tyttären. Tai että hänen kolmas lapsensa, keskosena syntynyt Patrick eli vain kaksi päivää. Kolme kuukautta Patrickin kuoleman jälkeen Jackien aviomies murhattiin 34-vuotiaan vaimonsa viereen. Ja maailma katsoi. Nämä tapahtumat olivat minulle aiemmin vain faktoja, mutta taidokkaasti kirjoitetut muistelmat pakottivat lukijan Jackien kenkiin. Minä itkin ja surin kirjojen äärellä Jackien kohtaloa, mutta Jackie ei romahtanut eikä seonnut eikä piiloutunut maailmalta vaan jatkoi elämäänsä.

Jackieviisauskirjat

Jackie-viisauden äärellä.

Näitä kolmea tietokirjaa voin suositella. Pienen kuvakirjan ostin lohdutukseksi, kun kyseinen Life-lehti myytiin nenäni edestä Punavuoren antikvariaatissa.

Näitä kolmea tietokirjaa voin suositella. Pienen kuvakirjan ostin lohdutukseksi, kun kyseinen Life-lehti myytiin nenäni edestä Punavuoren antikvariaatissa.

Välillä fanien kirja-arvioita lukiessa tuli hieman outo olo. Jackie-klaani vaalii esikuvansa muistoa lähes uskonnollisesti. Uusimmissa tietokirjoissa Jackie esitellään kyllä inhimillisenä henkilönä, ei minään nukkevaimona, mutta välillä mietin, onko muistelmien äärimmäisen kunnoittava sävy valittu siksi ettei faneja, merkittävää ostajakuntaa haluta suututtaa? Näille naisille myyttinen Jackie on ehtymätön viisauden lähde ja roolimalli niin vaimoille, uranaisille, kotiäideille, uusperheenäideille, leskille kuin traumaattisten kokemusten kanssa kamppaileville. Ihailijat älähtävät heti kun kokevat idoliaan loukatun ja Amazonin kirja-arviot täyttyvät heidän raivostaan.
Jacqueline Bouvier Kennedy Onassiksen suhteellisen lyhyessä elämässä (hän kuoli syöpään 64-vuotiaana vuonna 1994) oli niin paljon vaiheita, että uusista Jackie-kirjoista ei tule loppua vielä pitkään aikaan. Huhut kertovat, että hänen siskonsa Lee Radziwill, 81, kirjoittaa omaelämäkertaansa. Kun Jackieta pyydettiin kirjoittamaan omansa, hän vastasi: ”Minä haluan elää elämääni – en taltioida sitä.”

Pamela Clarke Keogh kirjoittaa kauniisti ja kiinnostavasti ilmiöstä nimeltä Jackie. Jackien jäämistö huutokaupattiin 1994 ja hänen tavaroistaan huudettiin ennen kuulumattomia summia. Toki huutokauppakokoelmasta piti tehdä myös kirja.

Pamela Clarke Keogh kirjoittaa kauniisti ja kiinnostavasti ilmiöstä nimeltä Jackie. Jackien jäämistö huutokaupattiin 1994 ja hänen tavaroistaan huudettiin ennen kuulumattomia summia. Toki huutokauppakokoelmasta piti tehdä myös kirja.

P.S. Olin määrännyt itselleni viimeaikaisten hankintojen jälkeen Amazon-dieetin, mutta sitten kuulin uusimmasta Jackie-kirjasta, joka kertoo kuvien kautta hänen New Yorkin -elämästään. Ei tämä taida olla vielä ohi…

Tätä kirjaa sain metsästää! Se on alunperin 1970-luvulla julkaistu näköispainos Jackien ja hänen siskonsa kirjoittamasta ja kuvittamasta päiväkirjasta, jonka he tekivät lahjaksi äidilleen ensimmäisellä Euroopan-matkallaan kesällä 1951.

Tätä kirjaa sain metsästää! Se on alunperin 1970-luvulla julkaistu näköispainos Jackien ja hänen Lee-siskonsa kirjoittamasta ja kuvittamasta päiväkirjasta, jonka he tekivät lahjaksi äidilleen ensimmäisellä Euroopan-matkallaan kesällä 1951.

Yksi ajatus artikkelista “Vuosi Jackien kanssa

  1. Paluuviite: “En ikinä enää osta vaatteita!” 1/3 | Minnan mukavuusalue

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s